Stress kan forværre rosacea og dermed din hud. Når du er stresset i længere tid så stiger niveauet af Kortisol i kroppen og det har mange negative indflydelser på kroppens sundhed. Kortisol ødelægger tarmvæggen så partikler fra tarmen kan trænge ind i blodbanerne og forårsage en stærk reaktion fra immunforsvaret, det kan igen forværre alle autoimmune lidelser i kroppen. Når du er stresset så sover du ofte dårligere. Søvnen er den tid hvor kroppen skal rydde op, gøre rent og danne nye celler. Hvis din søvnkvalitet er for dårlig eller du måske slet ikke sover nok så får kroppen ikke regenereret sig i det omfang den behøver.

 

Når du er stresset så bliver kvaliteten af kosten ofte forringet. Når du er træt og udmattet får du måske oftere lyst til sød og fed kost. Ofte er der ringe tid til at forberede sund mad derhjemme så kosten består af masseproduceret mad der kan købes på farten.  Det er vigtigt for kroppen at få moderat motion (20-30 min om dagen) men når du er stresset er det svært at overskue at få motioneret. Prøv at få lagt en gåtur ind, 20-30 minutter om dagen vil gøre en stor forskel.  Du havner derfor i en ond spiral af dårlig søvn, usund kost og for lidt motion. Så bliver immunforsvaret mere presset og din rosacea kan blive rigtig svær at få under kontrol igen.

 

Det er meget vigtigt at du får styr på din stress. Sluk for dine forstyrrende elementer om aftenen mindst, en time før sengetid, som computer, telefon og fjernsyn, så du kan falde til ro. Når det er blevet din sengetid så giv dig selv optimale betingelser for at få en god nats søvn. Sørg for at der er mørkt og køligt. Din krop bruger stoffet melatonin til at falde til ro og falde i søvn med. Hvis der ikke er tilstrækkelig mørkt i dit soveværelse så danner du ikke nok melatonin. Melatonin er samtidig et meget kraftigt antioxidant og virkelig vigtigt for din krops regenerering. Din hjerne har virkelig brug for at du produceret tilstrækkeligt med melatoning og at du sover tilstrækkeligt hver nat.

 

Spis dine grove grøntsager, skift din salat ud med kål og lær at elske fuldkorn. Prøv at have frugt med på farten i stedet for kage. Drik rigeligt vand i stedet for sodavand og kaffe. Hvis vand er kedeligt så læg en skive agurk, lime eller måske en anden citrusfrugt ned i vandet så det ser mere spændende ud og får lidt smag. Du kan også drikke danskvand hvis det føles mere festligt at der er bobler i vandet. Tag et skridt ad gangen mod en hverdag hvor du også prioriterer at give din krop tid til at få ro og næring til at genopbygge sig.

 

Du kan læse mere om rosacea på mayaviksjo.dk