Søvnen er utrolig vigtig for vores sundhed. Den er altafgørende for, at vi kan fungere optimalt i hverdagen. Hvis du selv føler dig træt og uoplagt, og måske endda øm i kroppen, kan det være, at du skal have give din seng et lille sundhedstjek. I denne artikel vil vi komme ind på områder, hvorpå du kan optimere din søvn og derved opnå mere mental og fysisk velvære i hverdagen.

Giv din seng et serviceeftersyn

Det er vigtigt, at du ligger godt om natten. Læg mærke til, hvordan din seng føles. Er den hård? Synker du for meget end i den? Er den ubehagelig at ligge i? Der findes forskellige typer af senge og madrasser, og hvad der fungerer bedst for den enkelte, er individuelt. Følgende sengetyper er gængse i de danske hjem:

  • Sengeramme med lameller
  • Boxmadrasser med eller uden sengeramme
  • Kontinentalsenge
  • Elevationssenge
  • Sovesofaer
  • Senge med opbevaring

Den billigste type af senge er ofte en simpel sengeramme med lamelbund, hvorpå der ligger en skummadras, og eventuelt med en topmadras øverst. Boksmadrasser er designet lidt anderledes, med et fjedersystem, der virker trykfordelene og eftergivende, når man drejer sig i sengen.

Kontinentalsenge er en udvidet udgave af boxmadrassen. Disse er designet med et ekstra lag fjedrer, der optimerer komforten endnu mere, og så er de typisk højere end andre senge. Elevationssengene kan skifte positioner i både hovedgærdet og i fodenden. Madrasserne her er typisk designet med fjedrer, der er placeret ovenpå lameller.

Uanset hvilken type seng du har, vil det være fornuftigt at tilføje en topmadras, der kan øge komforten og derved forbedre søvnen. Disse findes i forskellige tykkelser, prislejer og materialer. Desuden er det nemt at smide topmadrassen til vask, hvis der skulle komme noget væske på den. Se mere om senge og tilbehør hos sengeguroen.dk

Kugledyner mod søvnproblemer

Har du den helt perfekte seng og madras, hvor du ligger godt, med god trykfordeling og støtte, men stadig har problemer med søvnen, kan det være en indre uro, du døjer med. Vores samfund er indrettet på en måde, hvor stress hos mange er en fast del af dagligdagen. Dette kan føre til problemer med at falde i søvn samt problemer med at blive i den dybe søvn.

Kugledyner har vist sig effektive til at bekæmpe søvnproblemer. Dette skyldes, at dynerne har en ekstra vægt, som simulerer følelsen af at få et kram. Dette frigiver nogle hormoner i hjernen, som får os til at slappe af, så vi kan falde i søvn og føle os trygge i søvnen. Dette er et godt alternativ til medicin mod søvnproblemer, da kugledyner er fri for bivirkninger. Vær dog opmærksom på, at de ikke bør anvendes af børn under 3 år, folk med vejrtrækningsproblemer samt folk med nedsat kraft i armene.